Qui sóc?

La meva foto
Barcelona
Sóc dona, mare i mestra...que estimo, ploro, ric i sobretot procuro viure.

divendres, 22 d’abril del 2011

Defensar la terra no és cap delicte

Decàleg del catalanoparlant

Pel professor Dr Tilbert D. Stegmann de l'institut Für Romanische Sprachen
UndLiteraturen der J.W.Goethe-Universität. Frankurt amMain.Alemanya.

1. Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la família , els amics i els coneguts.Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.
2. Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.
3. Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc.Si us entenen  continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.
4. Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre’l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.
5. Si veieu algú que s’esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.
6. Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l’exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituir.
Ajudem-nos els uns als altres a mantenir un català viu i bo.
7. Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins , valencians, rossellonesos,etc i coneixeu els accents imots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.
8. Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.
9. Preneu la decisió d’escriure totes les cartes i notes en català. A partir d’avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons.Feu canviar els vostres papers impresos , els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssimde donar testimoni de catalanitat.
10. Exigiu a tothom , fins i tot les institucionsmés rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda.
Tota persona que defensa la seva pròpia llengua sense agredir a ningú, té el dret al seu favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada